GINOP-2.1.7-15-2016-01371

TEKLA Festékgyártó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Új típusú HS és UHS festékanyagok és színező rendszer kifejlesztése ipari felhasználási területre a
fém-, fa- és műanyagipar részére

A projekt megvalósításának kezdete 2018.03.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2020.02.26.


A TEKLA Festékgyártó Kft. célul tűzte ki olyan festékanyagok kifejlesztését, amelyek az uniós országokban továbbra is meghatározó oldószeres és vízzel hígítható festékanyagok piacán kínálnak környezetbarát megoldást. Ez olyan tulajdonságú alapanyagok kiválasztásán keresztül kerül megvalósításra, melyek formulázásával nyert bevonat vékonyabb rétegben felhordva nagyobb műszaki és/vagy korróziós ellenálló képességgel bír, összehasonlítva a piacon jelenleg megtalálható dömpingtermékekkel. Másrészt az oldószeres festékeknél a szerves oldószer tartalom (VOC) csökkentésén keresztül valósítható meg úgy, hogy az ipari felhasználók jelenlegi technológiájának módosítása ne legyen szükséges. Így a felhasználók megspórolják azt a többletberuházást, amit a vízzel hígítható termékek alkalmazása jelentene a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt.

A vízzel hígítható, alacsony VOC tartalommal rendelkező festékeket azoknak a partnereinknek, ill. leendő partnereinknek fejlesztjük, akik már előre gondolkodva beépítették a termelésükbe az EU direktíváknak egyik legjobban eleget tevő új vizes festési technológiát.

Az új oldószeres termékeink felhasználásra kész állapotában a jelenlegi átlagos 50 % oldószer helyett csak 30% (high solid (HS) rendszer) vagy 20 % (ultra high solid (UHS) rendszer) oldószert tartalmaznak, így a hagyományos oldószeres festékekkel szemben a környezet szennyezése azonos mennyiségű festék felhasználása esetén mintegy a felére csökken. A kifejlesztett termékek az kötőanyag típusától függően alkalmasak fém, fa vagy műanyag felületre egyaránt, beleértve a korrózióvédelmet, gépjárművek festését, bútorok és műanyag tárgyak felületkezelését is.

Sok festékgyártó a vízzel hígítható termékek piacán próbálta meg új innovatív termékek fejlesztését. Ezt az ipar lassan, fokozatosan fogadja be, Így a vízzel hígítható ipari festékek aránya az EU-n belül továbbra is csak a 15-20 % körül mozog és jellemzően csak új festősorok esetén kerül elő alternatívaként. Mivel a festéket felhasználók előírásai a régi technológiákon alapszanak, melyek maradéktalan teljesítése vízzel hígítható termékekkel sokszor csak nehezen vagy drágán oldható meg, fontosnak tartottuk, hogy olyan alternatív termékekkel jelenjünk meg a piacon, ami a technológiai hiányosságokat a termék kiváló műszaki tulajdonságaival ellensúlyozza, Így a szakmának megéri időt fordítani megismerésükre.

Ezzel össezfüggésben a HS és UHS rendszerek, mint fejlesztési alternatívák jelentenek egy jól alkalmazható megoldást úgy, hogy a régi felhordó berendezésen vagy technológián ne kelljen változtatni. A kifejlesztett termékek olyan rést tudnak ezáltal betölteni, ami a festékformulázáson keresztül megkönnyíti a festékfelhasználók oldószer emisszió csökkentésére irányuló szándékát, figyelemmel a szigorodó környezeti előírásokra is. Sokáig nem kínáltak az alapanyaggyártók olyan festékipari polimereket a piacon, amelyekből HS vagy UHS rendszert lehet fejleszteni a kívánt tulajdonságokkal. Az utóbbi időszakban azonban megjelentek olyan kísérleti vagy kereskedelmi kötőanyag típusok, amelyek megfelelő formulázáson keresztül alkalmasak ilyen termékek kifejlesztésére. A vizes alapanyagok is óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben. A vizes hígítható alapanyagokkal sokszor magasabb műszaki tartalommal bíró termékeket lehet formulázni, mint az oldószeres alapanyagokból, ezzel utat nyitva több speciális terület festési igényének kiszolgálására.2024 Tekla Kft | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el